Bh-størrelser

Har du styr på din bh-størrelse? Svarer du nej, så tag det helt roligt, for du er ikke alene.

Rigtig mange kvinder har ikke styr på deres bh-størrelse. Mærkeligt nok, for der er ikke noget, der er mere generende end at have en bh i en forkert størrelse på. Så få styr på din bh-størrelse – læs med her på siden.

Er du ikke blufærdig, så går du bare ind i en lingeributik og får dem til at hjælpe dig. De er superskrappe og ved, hvad de har med at gøre. Men nu er vi jo en del kvinder, der ikke har det så godt igen med at smide de mere eller mindre bare babs-og-nutter op i ansigtet på andre, for at de kan bedømme størrelse og form.

Derudover er der jo mange af os, der hellere vil sidde hjemme i ro og mag og kigge på de mange forskellige flotte bh’er, der findes på markedet og bestille dem online og prøve dem derhjemme. Og så vil det jo være rart, at de passer, så du ikke skal hen og returnere dem. Så er det meget nemmere, at du lige finder din bh-størrelse. Brug evt. vores bh-størrelsesguide herunder.

Målet under brystet og brystmålet

Har du haft de samme kropsproportioner i mange år, så kender du måske allerede din bh-størrelse – men også kun måske. For en del af os kvinder har det med, at når kroppen vokser – enten fordi vi tager på i vægt, eller fordi brysterne udvikler sig og bliver større – at så ændrer vi på skålstørrelsen.

Så har du som 16-årig brugt en 75B, og den begynder at stramme, så ændrer du måske størrelsen til en 75C og næste gang til en 75D. Men det er ikke nødvendigvis den størrelse, der passer dig bedst. Se med herunder.

En bh-størrelse består af et to- eller trecifret tal i intervaller med 5 imellem hver – altså 75, 80, 95 osv. – og et bogstav (nogle gange to bogstaver, mere herom senere).

Målet under bryster

Tallet angiver målet under brystet. Altså hele vejen rundt om din brystkasse lige under brysterne. Målebåndet skal holdes helt tæt på kroppen. Har du store bryster er det nemmest at måle, hvis du har en bh på, så brysterne er hævet op.

Det antal cm, du måler, svarer til tallet i bh-størrelsen. Så måler du 75 cm, bruger du en størrelse 75(A, B, C osv.). Rammer du ikke et mål, der ender på 0 eller 5, runder du op eller ned afhængig af, hvad der er tættest på. Måler du f.eks. 78, så runder du op til 80, måler du 77, runder du ned til 75.

Brystmålet

Brystmålet er det du måler hen over brysterne. Tag en bh på, så brysterne sidder pænt. Og mål, dér hvor de er størst. Så har du dit brystmål.

Skålstørrelsen

Bogstavet angiver skålstørrelsen, som bliver større, jo højere op i alfabetet, det er. Skålstørrelserne stiger kontinuerligt med to cm.

  • A-skål: 12-14 cm
  • B-skål: 14-16 cm
  • C-skål: 16-18 cm
  • D-skål: 18-20 cm
  • E-skål: 20-22 cm
  • F-skål: 22-24 cm

Og så fremdeles.

Nogle bh-størrelser har dobbeltbogstaver, f.eks. DD. Det betyder plus ½ størrelse. Så ligger du mellem to skålstørrelser, f.eks. D og E, så vælg en DD, hvis du kan få det. Dog skal du være opmærksom på, at dette ikke er tilfældet med AA, for her betyder det minus ½ størrelse, så en AA er mindre end en A.

Men hvordan finder du så din skålstørrelse? Skålstørrelsen er forskellen mellem brystmål og dit mål under brystet. Måler du f.eks. 90 cm i brystmål (hen over brysterne) og 77 cm under brystet, er forskellen 13 cm, og du skal således bruge en A-skål.

Måler du 128 cm over brysterne og 100 cm under brystet, skal du have en I-skål. Ligger du mellem to størrelser, så vælg den største, hvis ikke du kan få en halv størrelse (dobbeltbogstav).

Du kan passe flere størrelser bh

Men du kan faktisk passe to størrelser mere. Du kan nemlig skrue en størrelse op for enten mål under brystet eller skålstørrelse, bare du så skruer en størrelse ned for den anden størrelse. Det kaldes også dine parallel- eller krydsstørrelser.

Er din bh-størrelse f.eks. 80C kan du også passe en 85B eller en 75D. Men du skal ikke gå mere end en størrelse op eller ned, så kommer bh’en ikke til at sidde ordentligt.

Det kan godt være, at du synes, at én af dine parallelstørrelser passer dig bedre end den bh, der svarer til dine mål. Det kan være fordi, du ligger uden for intervallet – altså ikke har et mål, der præcis ender på 0 eller 5 – men det kan også have noget med skålens form at gøre.

Desuden er det sådan med bh’er, som med alt andet tætsiddende tøj, at brands er ikke ens. Nogle mærker sidder bare bedre på dig, og andre mærker skal du have i en anden størrelse for at føle dig tilpas.

Én ting er i hvert fald sikker, en bh i forkert størrelse er ikke behagelig at have på, og det ser heller ikke særlig pænt ud.

For lille bh

En bh, der er for lille, strammer. Det er ubehageligt.

Derudover kan den gøre, at du får pølser på ryggen, under armene, eller at brystet deles i to, så du får et ”ekstra bryst” over eller imellem brysterne. Er det så ovenikøbet en bøjle-bh, så vil bøjlerne gnave i siderne under armene. Dine bryster bliver heller ikke støttet rigtigt, og får derfor ikke en pæn facon.

For stor bh

En for stor bh giver ikke megen støtte til dine bryster.

Stoffet vil folde, og båndet vil glide op på ryggen, og stropperne vil glide ned ad skuldrene. Det er måske ikke lige så generende som en for lille bh, men irriterende er det, og resultatet er ikke særligt pænt.

Find målebåndet frem

Nu ved du, hvorfor det er så vigtigt at finde den rigtige størrelse bh, og hvordan du gør det.

Så frem med målebåndet. Har du ikke et målebånd, så brug et stykke snor, klip af, så snoren har den størrelse, du har rundt om brysterne/under brysterne, og mål snorens længde med en lineal. Sørg for, at snoren holdes helt stram, både når du måler din bryststørrelse, og når du måler snoren.

Læs om de forskellige typer af bh'er her.